Porotce pan Luděk Bohovič

09.02.2014 14:04

Představení porotce
Mgr. Luděk Bohovič je šéfredaktorem hudebního časopisu Music-Store www.music-store.cz . Je proto velmi erudovaný pro posuzování všech možných hudebních výkonů. Za svoji kariéru dělal stovky, rozhovorů, článků a recenzí. Jaké hvězdy mimo jiné zpovídal, to se může každý z nás dočíst na stránkách časopisu.

Posudek pana Luďka Bohoviče
Přestože je potřeba ocenit snahu autorů všech soutěžních videí, již po prvním shlédnutí jsem tušil, která umístím, řečeno současným olympijským slovníkem, tzv. „na bednu“. O to hůře jsem se ovšem rozhodoval, které video zvolím jako nejlepší a hned v úvodu bych chtěl předeslat, že zejména první a druhé video mě učarovalo téměř stejně, pokaždé z poněkud jiných důvodů. Jako „zlatý“ bych si tedy dovolil ocenit příspěvek ZŠ Speciální a Praktické školy z Jihlavy (D), ve kterém mě doslova nadchla perfektní pedagogická práce pana učitele, který dokázal v dětech vyvolat neskrývané – a především čisté – zaujetí pro rytmickou hru na cajon. Takto efektivní interakci mezi žáky a pedagogem žádné jiné video nenabídlo. Potěšilo mě, že součástí příspěvku byly rovněž momenty samotné práce s dětmi, včetně okamžiku, kdy pedagog na chybu jednoho z žáků reagoval „úsměvem“. Cajon, hudba i rytmus tu z mého pohledu hrají roli terapeutickou, zároveň je ovšem na tvářích všech zúčastněných vidět, že je pro ně něčím PŘIROZENÝM, že je pro ně také hrou (zábavou) a nikoliv pouhou povinností.

Druhým místem bych ocenil video zaslané paní učitelkou Karlou Harajdovou ze ZŠ Dukelské ze Strakonic. Tento příspěvek mě oslovil hned z několika důvodů, zejména pak svou dynamikou a nápaditostí. Autorům se zde podařilo i bez perkusemi bohatě vybavené učebny docílit rytmicky skvělého výsledku, který bych se nebál označit slůvkem groove – předvedli svižný strhující rytmus, který roztančí, a který láká se ke skupině žáků hudebně připojit. Žáci ze Strakonic také jako jediní dokázali opustit hranice učebny a využitím běžných předmětů v úloze perkusivních nástrojů připomněli, že rytmus i hudba jsou vlastně přirozenou součástí našeho života. Ať už úmyslně, či nikoliv, toto video mi také oživilo vzpomínku na drama/muzikál Larse von Triera Tanec v Temnotách se zpěvačkou Björk v hlavní roli... Krásný důkaz toho, jak je možné z mála vytěžit maximum.

Za „bronzové“ si dovolím označit video C1, které pochází od studentů ze ZŠ Grafická z Prahy 5. Nejen pro to, že kluci jsou ze všech příspěvků hudebně „nejdále“, ale bylo vidět, že hudbu i rytmus výborně cítí, že se navzájem poslouchají, což dnes vůbec není samozřejmostí, neboť mnoho muzikantů zapomíná, že hudba může být i dialogem a je dobré vzájemně se poslouchat. Skutečně dobrá práce, jen tak dál, kluci!

Je skvělé, že se soutěže zúčastnilo tolik videí, a to včetně žáčků mateřských škol. Všechna soutěžní videa mi trochu připomínají slova amerického baskytaristy Victora Wootena, se kterým jsem nedávno vedl rozhovor: „Hudba je jazyk. Je to forma komunikace, forma vyjádření. Já sám se občas dokáži prostřednictvím hudby vyjádřit lépe, než slovy. Obojí ale slouží stejnému účelu – je to způsob, jak dostat věci ven. Pomocí hudby tě dokáži rozesmát i naštvat, můžu tě donutit zvednout se ze židle, a nebo utišit celý sál. […] Nejdůležitější je hrát s lidmi. Hrajte s ostatními hudebníky, jak je to jen možné a soustřeďte se na rytmus. Myslím si, že V KAŽDÉM Z NÁS JE CIT PRO DOBRÝ RYTMUS, každý z nás dokáže tancovat do rytmu. Pouze bychom o něm měli občas trochu více přemýšlet.“

Pořadí soutěžních videí jak je seředil pan Bohovič www.music-store.cz .
1. D
2. K
3. C1
4. H
5. B
6. A
7. J1
8. F
9. J2
10. C2
11. I
12. G
13. E