Porotce pan Michal Filek

02.02.2014 22:28

Pan Michal Filek
Jeden z autorů této akce. S dětmi pracuje téměř 30 let, 15 let působil jako profesionální hudebník, 20 let vystupuje s hudebními workshopy a koncerty pro školy. Jeho hlavními styly jsou jazz a latin, hraje na kontrabas, baskytaru, zpívá jazzové standardy, učí housle, violu, tubu, klasickou i elektrickou kytaru, cajon, perkuse a zobcovou flétnu. https://www.mma-prague.cz/cz/michal-filek-rhythm-n-jazz    https://michal-filek.byl.cz/   https://www.mma-prague.cz/cz/rey-america

Hodnocení Michala Filka
Původně jsem chtěl dát první místo třídě pana Trumpeše ze Strážnice, protože byl jedním z prvních, kdo na soutěž zareagoval, a také proto, že na jeho videích cítím radost z práce s dětmi a upřímné nadšení, a to je dnes velmi cenná hodnota. Potom jsem shlédl video paní učitelky z Warnsdorfu, na kterém je vidět úžasný kus práce s předškoláky. Taková práce by mě taky bavila, sám jsem se určitou dobu této kategorii dětí rád věnoval. Potom přišlo video kluků z Grafické. Mám pro tuhle skupinu slabost, protože bydlím na Smíchově. Smíchovská populace mě občas štve, ale kluky z Grafické potkávám v tramvajích, a jsou fajn. Je na nich vidět, že mají vůli někam to dotáhnout. Ten kluk, který hraje na cajon v triu baskytarou, je jedním z nejlepších cajonistů ze všech soutěžních videí. Potom přišlo video ŽŠ Dukelská, ze Strakonic. Ve Strakonicích jsem nejméně 2x vystoupil s jazzovým výchovným koncertem a vím, že se tam o kulturu starají. A na videu je to vidět. Tento snímek je velmi slušná, skoro až profesionální práce. Scénář, výkony herců, souhra a taky dobrý nápad.  

Doufám, že to nebude nikdo pokládat za alibismus, pokud prohlásím, že za vítěze pokládám všechny, kdo se zúčastnili. U soutěže jsme záměrně nestanovili žádná pravidla, každý z porotců je z jiného oboru, každý vidí věci jinak, ale všichni jsou odborníci. A to je hlavní myšlenkou této soutěže, tj. nestanovit pravidla a nechat lidi, ať sami rozhodnou. Ukázalo se přitom, jak velmi složitým úkolem pro některé z nás je, učinit svobodné a zodpovědné rozhodnutí, bez dalších pravidel. Po těžkém rozhodování, jsem nakonec za sebe udělil hlavní cenu škole z Jihlavy. Snímek je vyvážený, je zde vidět, jak by se s cajonem mělo pracovat, je tam energie.

Každé video je originální, každý tu myšlenku uchopil po svém, a všichni, kdo se zúčastnili, si zaslouží velký respekt. Osobně si dovolím konstatovat, že bych si pokládal za čest, všechny účastníky soutěže poznat osobně. Doufám, že se nám to podaří.


Hodnocení pana Michal Fileka.

1.Místo
Cajony ZŠ Speciální a Praktická škola Jihlava, třída pana učiiele Mertla.  ( D )

2.místo
Děti hrají na cajon, zaslala paní učitelka Karla Harajdová, ŽS Dukelská, Strakonice. ( K )

3.Místo
Purkyňovo gymnázium Strážnice - třída Prima. Třída pana učitele Víta Trumpeše.     ( I )
Purkyňovo gymnázium Strážnice - třída Prima. Třída pana učitele Víta Trumpeše.    ( J 1 ) + ( J 2 )

Zvláštní cena
Mateřská škola Varnsdorf, třída paní učitelky Světluše Adámkové, Pražská 2812, PO    ( H )

Zvláštní cena
Tato dvě videa s cajonem do soutěže zaslala, škola Grafická 13, Praha 5.
Paní učitelka Helena Kuglerová a pan učiten František Kroščen. ( C 1 ) + ( C 2 )

Zvláštní cena
Dodal pan učitel Rostislav Řezníček, Gymnázium Teplice, 2.B, 10.1. 2014    ( A )

Ostatním bych všem udělil cenu a poděkování za účast

Video od p. učitele Davida Kalouska, ZŠ Úsov,    ( B )

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín - 2.ročník.

Pan učitel Josef Ilčík.  ( E )

Cajon sólo, Purkyňovo gymnázium Strážnice, podzim 2013   ( F )

Dětský domov Ivančice, natočila paní vychovatelka Květa Valsová    ( G )